Stel je eens de volgende situatie voor. Jij solliciteert op een baan waarmee je denkt veel voldoening te krijgen en eindelijk echt van toegevoegde waarde te zijn voor anderen voor kwetsbare mensen. Jouw partner wil echter dolgraag een wereldreis maken, waardoor zij nieuwe ervaringen en prikkels opdoet. Een nieuwe baan waarin je veel wilt investeren versus een wereldreis maken. Je kunt hierover aardig in conflict raken met elkaar.

Een mooi voorbeeld van een conflict die kan ontstaan, wanneer de strategie die wij kiezen om aan onze belangen en behoeften te voldoen, in strijd is met de strategie van een ander. Wat nu? 

Onderscheid strategieën, belangen en behoeften

  • Jouw sollicitatie op een nieuwe baan is een strategie om te voldoen aan je belang om voldoening te krijgen en zo invulling te geven aan je behoefte om van toegevoegde waarde te zijn voor kwetsbare mensen.
  • Het maken van een wereldreis is haar strategie om te voldoen aan haar belang om nieuwe ervaringen op te doen en zo invulling te geven aan haar behoefte aan nieuwe prikkels.

Tijdens mediation en trainingen help ik personen voorbij hun strategieën (hun standpunt) te kijken, die op dat moment de enige optie lijken, en tot de laag van belangen en behoeften door te dringen. Want daar zit de oplossing.

Lees hier mee over mediation

Stel dat je onderzoekt wat maakt dat je partner die wereldreis wil maken. En je ontdekt wat haar belang is en welke behoeften daarachter schuil gaan. Dan begrijp je haar keuzes beter. De keuze van haar strategie staat je misschien niet aan, maar de kans dat je haar belang erkend is echter groot. Ook de achterliggende behoeften die de meesten van ons hebben zijn zo universeel, dat deze goed invoelbaar zijn. Je kunt immers een behoefte van een ander niet ontkennen. Die is er gewoon.

Vanuit belangen denken levert meerdere strategieën op.

Het maken van onderscheid tussen strategieën, belangen en behoefte is belangrijk, omdat redenerend vanuit de belangen er vaak wel een oplossing te vinden is voor je conflict. Vanuit de strategieën, ik wil dit en jij wil dat, is het moeilijk om creatief te zijn. Terwijl het belang nieuwe ervaringen opdoen goed onderzocht kan worden en voor de invulling hiervan vele andere strategieën te bedenken zijn.

Dus als je de gekozen strategieën even durft los te laten en samen op zoek gaat naar jullie belangen en behoeften, dan blijken er ineens meerdere oplossingsrichtingen, lees strategieën, te zijn.

En zo kan het gebeuren dat…

jullie jezelf zomaar in Zuid-Amerika terugvinden, om samen met financiers een opvang voor dakloze kinderen op te zetten. Een andere, gezamenlijke, strategie met veel nieuwe ervaringen, prikkels, voldoening, fulltime inzet en toegevoegde waarde.

Pin It on Pinterest