‘Onze productmanager Tim lijkt op een Bald Eagle’, zegt Elske Doets (zakenvrouw van het jaar 2017) op BNR. ‘Net als de Amerikaanse zeearend heeft Tim een zeer scherpe en precieze blik: alles moet tot in de details kloppen.’ Haar eigen bijnaam is White Spirit Bear, omdat ook zij net als deze bijzondere beer inspirerend is en een beetje ongrijpbaar. Op de site van haar reisorganisatie heeft elk teamlid een bijnaam, waarmee een sterk punt van de persoon wordt uitgedrukt. Zo heeft de trafficmanager Marieke als bijnaam Chipmunk. Omdat ze altijd bezig, snel en energiek is.

Het effect van de bijnamen is, dat ik de teamleden als persoonlijker ervaar. De bijnamen spreken tot mijn verbeelding. Het naar de buitenwereld bewust uitdragen van persoonlijke sterke punten straalt vertrouwen uit en als klant wil ik dat zien. Het maakt ook dat de organisatie als laagdrempeliger aanvoelt. Verder spreekt het mij aan, omdat ik denk dat het bepalen van de bijnamen ook de medewerkers en organisatie veel oplevert. Denk alleen al aan het waardevolle proces dat iedere medewerker nadenkt over zijn of haar sterkste punten. Het zichtbaar maken van de talenten. Of het zelfvertrouwen dat het oplevert, de focus en het plezier van het met elkaar delen. Ik denk dat veel organisaties er baat bij hebben om een dergelijke exercitie met hun teamleden te doen. Een oefening waaraan ik dan denk is ‘het vinden van een persoonlijk symbool’ uit het boek Leidinggeven aan talentontwikkeling van Mirjam Baars. De oefening gaat als volgt:

  • Stap 1: Bedenk dat je een sabbatical zou nemen. Je gaat dit keer geen wereldreis maken of een boek schrijven. Probeer je een voorstelling te maken van de dingen die je ‘als vanzelfsprekend’ gaat doen. Dit zijn vaak de dingen waar je goed in bent, waar je talent voor hebt.
  • Stap 2: Ga in je huis op zoek naar een voorwerp dat je associeert met jouw persoonlijke kwaliteit. Of zoals in het voorbeeld van de reisorganisatie: ga in de dierentuin op zoek naar een dier waarvan jij vindt dat deze jouw kwaliteiten uitstraalt.
  • Stap 3: Twijfel je of je het juiste persoonlijke symbool hebt gevonden? Stel je dan de vraag of het symbool je emotioneel raakt. Als dit het geval is, heb je waarschijnlijk het juiste symbool gevonden. Een goede andere check is om je symbool te bespreken met je partner of een goede vriend of vriendin. Als je merkt dat je gaat stralen als je het over je persoonlijke symbool hebt, zit je goed.

Uiteraard is het leuk om in teamverband de symbolen met elkaar te bespreken. Waarschijnlijk leidt dit tot veel herkenbaarheid, bevestiging en hilariteit. Als je als leidinggevende twijfelt of een teamlid een symbool heeft gevonden dat 100% bij hem of haar past, durf dan door te vragen. Het kan tot een interessant en diep gesprek leiden.

Nog even terug naar de reisorganisatie. Blijkbaar worden uiterlijke kenmerken onbewust of bewust ook meegenomen in de zoektocht naar een dier. Tim de Bald Eagle is letterlijk kaal en Marieke de Chipmunk ziet er guitig uit.

Tja, hoe zit dat bij jou? Welk dier past het best bij jouw sterke punten?

Pin It on Pinterest