Photo by Jan Meeus on Unsplash

Saaie omgevingen

Laatst las ik op de website De Correspondent de reportageserie ‘Onder het systeemplafond’. Over de vele activiteiten die in Nederland plaatsvinden onder deze saaie, makkelijke en efficiënte plafonnetjes. Het gevoel wat ik er aan overhoud is treurigheid. Ik prijs mij dan ook gelukkig, dat ik vanuit mijn eigen huis kan werken. Maar eerlijk gezegd, veel van de mediations die ik doe vinden ook plaats in kleine, saaie en daglichtloze ruimtes. En met een systeemplafonnetje natuurlijk. Ik besef mij inmiddels, dat een dergelijke omgeving mogelijk niet positief bijdraagt aan het oplossen van een conflict. Ik vraag mij zelfs af of het cliënten nog treuriger stemt dan ze doorgaans al zijn. Ik heb het nog niet gevraagd, maar ben toch alvast gaan nadenken over alternatieven.  

Lees hier mee over mediation

Maar wat is dan een fijne omgeving?

Waar worden mensen vrolijk van? Wat is fysiek en mentaal gezond? Zonlicht, wat kan ik daar mee? De zomer komt er immers aan. En belangrijker nog, wat is een omgeving of activiteit die bewezen bijdraagt aan een betere conflictoplossing. Precies, wandelen in de natuur. Dus start ik met wandel mediations!

De bewezen voordelen

In het blad Psychologie las ik, dat wetenschapper Christine Web onderzoek doet naar de rol van wandelen op het oplossen van conflicten. Het blijkt dat wandelen mensen automatisch in een niet confronterende en coöperatieve houding zet. Ook is het zo, dat je bij een wandeling elkaar niet steeds hoeft aan te kijken. Freud zou al eens gezegd hebben dat oogcontact niet bevorderlijk is voor een goed gesprek. Door elkaar niet de hele tijd aan te hoeven kijken, of de mediator, worden mensen opener en eerlijker over de zaken die hen bezighoudt. Verder zorgt wandelen ervoor, dat je hersengebieden die bepalend zijn voor taal worden gestimuleerd. Je wordt er dus vanzelf spraakzamer van. En tot slot, tijdens het wandelen voelt het veel natuurlijker als er een stilte valt. Je bent immers samen iets aan het doen en in stilte wandelen voelt niet zo geforceerd aan. Dat kan tijdens een gesprek zorgen voor een natuurlijk rustmoment.

Wie staat er open voor een experiment?

Het is misschien in eerste instantie wat onhandiger om ergens in een natuurgebied af te spreken, maar de voordelen lijken groot genoeg om het experiment aan te gaan. Ik ben er wel voor. Nu nog cliënten vinden die geen liefhebber zijn van benauwde ruimtes en met mij de wandeling aandurven. Ben jij zo iemand of ken je iemand die bij deze vorm van mediation baat heeft, neem dan contact met mij op of vertel het door.

.

Pin It on Pinterest